بالا گرفتن جنگ قدرت برای تعیین جانشینی خامنه ایی

????? ???? ?? ????? ??????? ? ???? ????? ?? ???? ??????به نوشته دیلی‌تلگراف، نگرانی‌های فزاینده‌ای نسبت به گسترش و تعمیق جنگ قدرت در تهران بر سر جانشینی جایگاه قدرتمند رهبر جمهوری اسلامی وجود دارد که می‌تواند تلاش‌ها بر سر مذاکره برای دستیابی به توافقی بر سر برنامه هسته‌ای ایران را از ریل خارج سازد.

بر اساس این گزارش، دیپلمات‌های غربی درگیر در مذاکرات، معتقد هستند که وضعیت شکننده، ناپایدار و رو به گسترش سلامتی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر فعلی جمهوری اسلامی، جنگ قدرت شدیدی را میان جناح‌های رقیب بر سر جانشینی او بر می‌انگیزد.

نگرانی‌ها در مورد سلامتی خامنه‌ای از زمانی گسترش یافت که رهبر ۷۵ ساله جمهوری اسلامی تحت جراحی‌های سرطان پروستات قرار گرفت.

به نوشته دیلی‌تلگراف، گزارش‌های اخیر در رسانه‌های ایرانی این احتمال را مطرح می‌سازند که شرایط سرطان خامنه‌ای در مراحل نهایی باشد و مردی که از زمان مرگ آیت‌الله روح‌الله خمینی، بنیانگذار انقلاب ۵۷، بر سیاست ایران سلطه داشته است، تنها چند ماه دیگر زنده خواهد بود.

در ماه مارچ (اسفند)، آیت‌الله محمد یزدی ۸۴ ساله، یکی از متحدان تندرو خامنه‌ای، برای ریاست مجلس خبرگان انتخاب شد؛ مجلسی مذهبی که در زمان خلا جایگاه رهبری، مسوول انتخاب رهبر جدید می‌باشد.

بر اساس گزارش دیلی‌تلگراف، دیپلمات‌های غربی می‌گویند صادق لاریجانی، یکی از دست‌پروردگان خامنه‌ای، که رئیس قوه قضائیه و از تندروهای شاخص جمهوری اسلامی است، خود را برای انتصاب در جایگاه جدید رهبر جمهوری اسلامی، در هنگام تصمیم‌گیری مجلس خبرگان آماده کرده است.

صادق لاریجانی، ۵۴ ساله، برادر علی لاریجانی، رئیس پیشین مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران است که در حال حاضر، ریاست مجلس شورای اسلامی را به عهده دارد.

به نوشته دیلی‌تلگراف، بر اساس گزارش‌ها صادق لاریجانی در حال حاضر مشغول هدایت جریان تصفیه برخی آیت‌الله‌های میانه‌روتر است که ممکن است نام آن‌ها به عنوان گزینه‌هایی برای رهبر جدید جمهوری اسلامی مطرح شود.

به عنوان مثال، صادق لاریجانی اخیرا تحقیق قضایی در باره برخی اتهامات در زمینه فساد مالی محمود هاشمی شاهرودی، از آیت‌الله‌های میانه‌رو را آغاز کرده است؛ هاشمی شاهرودی از متحدان جدی علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس‌جمهور اسبق، است.

دیپلمات‌ها معتقدند با به جریان افتادن این تحقیقات قضایی، لاریجانی به طور موثری شانس هاشمی شاهرودی برای انتخاب به عنوان رهبر جدید جمهوری اسلامی را پایان داده است.

بر اساس این گزارش، کشمکش و اصطکاک سیاسی جدید در تهران، موجب نگرانی خاصی برای دیپلمات‌های غربی درگیر در مذاکرات هسته‌ای برای یافتن راه حلی برای توقف برنامه هسته‌ای ایران، شده است.

۳۰ ژوئن (۹ تیر) به عنوان تاریخی دستیابی به توافق هسته‌ای نهایی در نظر گرفته شده است، که بر اساس آن ایران توافق می‌کند در ازای سبک کردن تحریم‌های اقتصادی فلج‌کننده، برخی اجزای برنامه هسته‌ای خود را که ممکن است در توسعه سلاح‌های هسته‌ای کاربرد داشته باشند، کاهش دهد.

مقام‌های رسمی آمریکا معتقدند پس از سال‌ها مذاکره توافقی در دسترس است که برای دهه‌ها ایران را حداقل یک سال [زمان گریز هسته‌ای] از دستیابی به سلاح هسته‌ای باز خواهد داشت.

اما هر گونه توافق نهایی حاصل از مذاکرات ۵+۱ ـ پنج عضو دائم شورای امنیت و ایران – لازم است به تصویب رهبر جمهوری اسلامی برسد.

تلاش‌های پیشین برای دست‌یابی به پیشرفتی در مذاکرات و بحث‌های طولانی‌مدت به شکست انجامید، زیرا خامنه‌ای و دیگر تندروها در سپاه پاسداران از پذیرش هرگونه توافق حاصل از مذاکره با آمریکا خودداری کرده بودند.

به گزارش دیلی‌تلگراف، اکنون نیز مذاکره‌کننده‌های غربی نگران هستند که این دور از مذاکرات نیز در نتیجه کشمکش قدرت سیاسی در تهران بر سر جانشینی علی خامنه‌ای، به سرنوشت مشابهی گرفتار شود.

در همین زمینه یک دیپلمات ارشد غربی به دیلی‌تلگراف گفت است: «با وجود افراد بسیار که برای جایگاه رهبر جمهوری اسلامی مبارزه می‌کنند، تندروها وسوسه خواهند شد که اعتبار انقلابی خود را با وتو کردن هر گونه توافق با آمریکا نشان دهند»؛ به گفته این دیپلمات «در حال حاضر، این نگرانی وجود دارد که جنگ قدرت می‌تواند هر گونه پیشرفتی را که ما در مذاکره برای حل موضوع هسته‌ای ایران و برداشتن تحریم‌ها به دست آورده‌ایم، به خطر اندازد».لازم به توضیح است که اخیرا علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در حکمی صادق لاریجانی را به ریاست موسسه «جامعه‌الامام‌الصادق» که پیش‌تر در اختیار محمدرضا مهدوی کنی بود، منصوب کرد.با توجه به این‌که تا کنون ریاست هیات امنای «جامعه الامام الصادق» با شخص علی خامنه‌ای بوده است، انتصاب صادق لاریجانی به ریاست هیات امنای این موسسه را می‌توان نوعی تعیین جانشین برای بعد از مرگ تلقی کرد.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s